Hodowla lasu

Celem hodowli lasu jest zapewnienie trwałości i wysokiej produkcyjności lasów oraz ciągłości rozwoju i stabilności ekosystemów leśnych przez stosowanie - wzorowanych na procesach naturalnych - metod odnowienia i kształtowania struktury gatunkowej i wiekowej drzewostanów.

Ochrona lasu

Ochrona lasu, jako jedna z podstawowych dziedzin działalności gospodarczej w leśnictwie, ma na celu zabezpieczenie lasu przed szkodami wyrządzanymi przez czynniki abiotyczne (np. huragany, okiść, mróz, susze), biotyczne (np. owady fitofagiczne, grzyby pasożytnicze, zwierzynę) i antropogeniczne (np. pożary, skażenia powietrza, szkody górnicze).

Użytkowanie lasu

Użytkowanie lasu to korzystanie z jego zasobów – pozyskanie drewna, zbiór płodów runa leśnego, zbiór roślin lub ich części na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, pozyskanie choinek, eksploatacja kopalin i wiele innych. Leśnicy umożliwiają społeczeństwu korzystanie z darów lasu, ale w sposób zapewniający mu trwałość.

Urządzanie lasu

Plan Urządzania Lasu sporządzony na lata 2015-2024 dla Nadleśnictwa Płock stanowi podstawę prowadzonej w nadleśnictwie gospodarki leśnej.

Łowiectwo

Wieloletni Łowiecki Plan hodowlany dla Rejonu Hodowlanego Nr. 1 „Płockiego” obowiązuje od 01.04.2017r do 31.03.2027r.

Nadzór nad lasami niepaństwowymi

W zasięgu administracyjnym Nadleśnictwa Płock, lasy niepaństwowe zajmują ogólną powierzchnię 9557 ha, w tym na terenie: Starostwa Powiatowego w Sierpcu - 4723 ha, Starostwa Powiatowego w Płocku - 4300 ha, Starostwa Powiatowego w Płońsku (gm. Czerwińsk) - 396 ha, Miasta Płock - 138 ha.

Certyfikaty

Certyfikat Gospodarki Leśnej PFC na okres od 13.01.2024 roku do 12.01.2027 roku.

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Jesień

Jesień

Dlaczego jesienią liście zmieniają kolory?

Okazuje się, że większość liści zostaje zabarwiona na kolorowo jeszcze latem, jednak dzięki obecności chlorofilu (barwnika odpowiedzialnego za kolor zielony) , kolory te nie są widoczne. Kiedy jesienią drzewo przygotowuje się do przetrwania zimy, a chlorofil zaczyna zanikać, uwidocznione zostają inne barwniki – między innym znany z marchewki, papryki czy dyni karoten i ksantofil (odpowiedzialne za barwy żółte i pomarańczowe).

Inaczej sytuacja wygląda z kolorem czerwonym. Za jego pojawienie się odpowiadają antocyjany, które w odróżnieniu od dwóch poprzednich, syntetyzowane są dopiero jesienią. Okazuje się, że ich zadaniem jest ochrona drzewa przed szkodnikami oraz nadmiernym oddziaływaniem promieni słonecznych, w czasie jesiennego wycofywania azotu z liści. Azot zostaje wycofany do części drzewa które przetrwają zimę.

Trzeba przyznać, że wszystkie te zabiegi są bardzo atrakcyjne wizualnie.